Solved Keyboard Help

  • Hi there and welcome to PC Help Forum (PCHF), a more effective way to get the Tech Support you need!
    We have Experts in all areas of Tech, including Malware Removal, Crash Fixing and BSOD's , Microsoft Windows, Computer DIY and PC Hardware, Networking, Gaming, Tablets and iPads, General and Specific Software Support and so much more.

    Why not Click Here To Sign Up and start enjoying great FREE Tech Support.

    This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
Welcome to our Community
Wanting to join the rest of our members? Feel free to sign up today.
Sign up
Status
Not open for further replies.

Rick32

PCHF Member
PCHF Member
Oct 27, 2020
6
0
59
Brand new build, my first in about a decade.

Asrock B450m pro 4 MB
Ryzen 5 3400g
32g Corsair vengeance 3200mhz DDR4 (which shows as 2133mhz in Bios)
Win 10 Pro

Keyboard works in Chrome and even notepad but will not work in the Winderz search bar etc. Keyboard works fine on another PC and other keyboards do the same thing on this one. Tried all USB ports, they all will run other devices but no keyboard.

So far I have:

Ran the keyboard troubleshooter
Tried driver update
Uninstalled drivers, reboot
Filter keys are off

I'm about to go from scratching to banging my head here, any help would be appreciated!

-Rick
 

phillpower2

PCHF Administrator
Administrator
Support Team
Sep 9, 2016
8,028
719
57
Do you have or can you borrow a wired PS/2 type keyboard that you can try for troubleshooting.
 

Rick32

PCHF Member
PCHF Member
Oct 27, 2020
6
0
59
PS/2 keyboard acts the same after a reboot with it plugged in. Device manager knows it now has a PS/2 keyboard plugged in.
 

phillpower2

PCHF Administrator
Administrator
Support Team
Sep 9, 2016
8,028
719
57
Sorry but a bit confused, are you saying that a PS/2 type keyboard will work but if you restart the computer it will stop working.

After installing Windows did you next install the AMD all in 1 with VGA driver ver:19.10.16_19H1_WHQL from here
 

Rick32

PCHF Member
PCHF Member
Oct 27, 2020
6
0
59
Sorry if I was unclear. I meant that the PC did not recognize the PS/2 until I rebooted it with the keyboard plugged in, then it acted like the USB keyboard. I installed the driver you pointed me to, still no go. I didn't install anything off of the CD that came with the MB, this PC doesn't have an optical drive and I was not prompted to do so. I could copy it to a USB HD and run it from there if it's necessary.
 

phillpower2

PCHF Administrator
Administrator
Support Team
Sep 9, 2016
8,028
719
57
I must confess that I have not seen such behaviour before tbh, a keyboard that will work in a browser but not Windows :unsure:

How are you able to navigate to be able to open browsers.

Bit of an explanation for you so bear with me.

The BIOS has drivers for various devices including keyboards and that is why a keyboard can work in the BIOS but then stop working once the power on self test (POST) has completed.

Once Windows has been installed you must then install the drivers for the MB and normally starting with the chipset drivers first as they are what allow the chipset to communicate with other devices, your MB has a driver package that should have been installed as soon as Windows was up and running.
 

Rick32

PCHF Member
PCHF Member
Oct 27, 2020
6
0
59
I just open the browser with a mouse click. I'll copy the cd and run it and see what happens, thanx for the help!
 

Rick32

PCHF Member
PCHF Member
Oct 27, 2020
6
0
59
Tried installing the drivers, didn't work. Tried SFC /scannow, no go. Tried everything in this vid...nada


Every time I had to type in a box I had to type in Google, copy and paste.

I'm gonna reset this PC and go from there. Thanx for the help and I'll report how this goes tomorrow.
 

phillpower2

PCHF Administrator
Administrator
Support Team
Sep 9, 2016
8,028
719
57
Most strange behaviour :unsure:

Probably your best option, good luck and thank you for keeping us updated (y)
 

Rick32

PCHF Member
PCHF Member
Oct 27, 2020
6
0
59
Still present after reset. Tried the fixes in the vid I posted again and #2 worked this time! I put ctfmon.exe in the startup folder and the problem went away. Thanx for the help and consider this post concluded.
 

phillpower2

PCHF Administrator
Administrator
Support Team
Sep 9, 2016
8,028
719
57
Glad you got it sorted and thanks for posting the solution (y)
 
Status
Not open for further replies.